Davor Rostuhar u Beogradu

facebook najava

Afrička tura

Afrička tura

Dodatak: Zbog velikog interesovanja, karte su puštene u prodaju, po ceni od 200 dinara. Rezervišite svoju na info[at]putospektiva.rs.

Došao je i taj lep dan kada ćemo vam najaviti novo, posebno veče Putospektive na kome ćemo ugostiti putnike iz komšiluka.

Možda ste već videli, možda niste, ali u novembru nam dolazi Davor Rostuhar iz Hrvatske. Biće vas koji će uskliknuti, veselo uzviknuti i odmah u tekstu potražiti datum i vreme, a ima i vas koji ćete se pitati ko je taj Davor.

Najkraće objašnjeno, čovek je profesionalni svetski putnik. A usput je i profesionalni fotograf. Pa vi probajte da zamislite kako izgleda galerija njegovih omiljenih fotografija sa putovanja.

On je, sa svojom lepšom polovinom Majom Tanasovski, prošle godine putovao osam meseci motorom od Zagreba do Cape towna. Trenutno su na turneji i pričaju o prvoj polovini puta, od Zagreba do Zanzibara. Videli smo da planira da obiđe većinu gradova u Hrvatskoj, pa smo ga pozvali da dođe i do nas. Pristali su i sada možemo da najavim tačno vreme i datum.

Mesto: Jevrejska 16, Kulturni centar “Rex”
Datum: Utorak, 19.11.2013.
Vreme: 19:00h
Cena: Pročitaj dole
Facebook event

Kako su sve lepo napisali u svojoj zvaničnoj najavi predavanja, prenosimo vam original, taman da se naviknete na razliku u govoru 🙂

“Predavanje „Motociklom do Zanzibara“ pratit će prvu polovicu drugog velikog afričkog putovanja Maje Tanasovski i Davora Rostuhara – 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara. U četiri mjeseca od studenog (novembrar prim.prev.) 2012. do ožujka (mart prim.prev.) 2013. Maja i Davor su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Evo nekoliko trenutaka s putovanja:

– U Egiptu su proputovali malo poznatim „Putem oaza“ kroz Bijelu pustinju – jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare

Maja i Davor u Sahari

Maja i Davor u Sahari

– U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.

Sudanske piramide

Sudanske piramide

– U Khartoumu, glavnom gradu Sudana – jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli u ratu koji bijesni na granici sa Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.

– Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Te su crkve Lalibele posjetili za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.

– U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete“ djece „mingija“. Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava „mingije“ od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom Afrike Aktive.

Etiopija

Etiopija

– Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.

– U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike i posjetili Serengeti, vjerojatno najfascinantniji Nacionalni Park Afrike

Kilimandžaro

Kilimandžaro

– A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara. – i još mnogo, mnogo toga…”

Do tada uživajte u njihovim fotografijama, posetite njihovu facebook stranicu i vidimo se 19. novembra u Rexu.

Uganda - deca vojnici

Uganda – deca vojnici

Etiopija - Pleme Omo

Etiopija – Pleme Omo

Kenija - beba nosorog

Kenija – beba nosorog

Maja i Davor voze kroz sudansku pustinju

Maja i Davor voze kroz sudansku pustinju

Ako se budemo svi zajedno organizovali i putem donacija skupili dovoljnu količinu novca koji će pokriti sve njihove troškove i troškove iznajmljivanja prostora, ulaz će biti besplatan. U slučaju da to ne uspemo, karte ćemo naplaćivati 200 dinara.

Ako ste zainteresovani da nam pomognete i/ili imate neku dobru ideju i predlog, javite nam se putem kontakt forme, facebooka ili na mail info@putospektiva.rs .