Davor Rostuhar ponovo u Beogradu

fb cover31

Trideset prva Putospektiva
Mesto: Dom omladine, Beograd
Datum: Utorak, 20.11.2018.
Vreme: 19:00h
Ulaz: 600 dinara preko Eventim prodajne mreže
Facebook event

Nakon pet godina, imamo čast da ponovo ugostimo Davora Rostuhara, putnika i fotografa iz Hrvatske. Kada je prvi put gostovao na Putospektivi, pričao je o svojoj osmomesečnoj avanturi motorom od Zagreba do Cape town-a, a ovog puta je otišao još južnije i dolazi da nam priča o svojoj ekspediciji na Južni pol koju je nazvao Polarni san.

Davor Rostuhar – Polarni san

Projekt „Polarni san“  je trajao tri godine i rezultirao je uspešno odrađenom ekspedicijom na Južni pol. Glavna tema i glavni razlog projekta bilo je istraživanje „Šta čovek mora uraditi da bi ostvario svoj san?“

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, 35-godišnji Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja sveta. Postao je prvi Hrvat i 26 čovek u istoriji koji je od obale Antarktika do Južnog pola stigao „solo, unsupported i unassisted“ . To znači da je 1163 kilometra  dug put prevalio sam i to pešice na skijama pri čemu nije koristio energiju vetra, životinja ili motora. Sve što mu je trebalo za 47 dana koliko je ekspedicija trajala, vukao je sa sobom u sankama teškim u startu 137 kg.

469_20171213_204219

Rostuhar se za ekspediciju pripremao tri godine. Tokom priprema učio je od poslednjih tradicionalnih naroda koji žive na krajnjem severu planete, Inuita na severu Grenlanda i Neneta na severu Sibira, a u Norveškoj je učio i od najboljih polarnih istraživača.

Od kad se vratio u Hrvatsku krajem januara 2018. godine, potpuno se posvetio pisanju svoje sedme knjige i pripremanju multimedijalnog predavanja, a zajedno s režiserom i prijateljem Đurom Gavranom, od videozapisa nastalih na putovanju napravio je svoj prvi dokumentarni film.

Na Putospektivi #31 koja će se održati u Domu omladine 20.11. od 19 časova, imaćete priliku da čujete ovu neverovatnu priču, pogledati film i porazgovarati sa Davorom o njegovoj ekspediciji.

Polarni-san-3D-v5-A2

Cutf87yg