Snežana Radojičić u Beogradu

Snežana Radojičić, Putospektiva #13

Bez dugačkog uvoda, ali sa velikim ponosom vas obaveštavamo da naša draga svetska putnica Snežana Radojičić dolazi u Beograd. Ne, nije se vratila, samo je došla da nas malo inspiriše, da primi sve te zagrljaje koje joj pripremate, potpiše koju knjigu, ispriča poneku priču sa svog trogodišnjeg putovanja oko sveta na dvotočkašu i da, čim je zasrvbe tabani, spakuje šator i stvari nazad u bisage i otpedala na drugi kraj planete.

Ali dok to ne uradi, najavljujemo sledeću, trinaestu po redu Putospektivu.

Putospektiva #13

Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: 30.08.2014.
Vreme: 20:00h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj trinaest na fejzbuku

DODATAK:
Zbog prevelikog interesovanja za Putospektivu #13 koja se održati 30. avgusta, kada ćemo ugostiti Snežanu Radojičić, odštampali smo ulaznice koje možete preuzeti u prostorijama Rexa po ceni od 100 dinara, svakog radnog dana od 10 do 17h, počevši od danas 13. avgusta 2014.
Ukoliko se karte budu brzo rasprodale, zakazaćemo reprizni termin već narednog dana, 31. avgusta.
Sve ulaznice za subotu su rasprodate, a ostalo ih je vrlo malo za nedeljni termin od 19:00h. Određeni broj ulaznica možete preuzeti u Rexu, radnim danima od 10 do 17h, a osim toga, svoju ulaznicu možete rezervisati na mail info@putospektiva.rs, u polju subject upišite “Rezervacija 13”.

Dobićete povratni mail u kome ćemo vam potvrditi da li je rezervacija izvršena, a jedina obaveza je da te ulaznice preuzmete minimum 30 minuta pre početka Putospektive u nedelju (do 18:30h).
Ukoliko ih do tada ne preuzmete, rezevacija više neće važiti i vašu ulaznicu će neko moći da kupi na licu mesta.

Sve ulaznice i za subotu i za nedelju su prodate ili rezervisane. Ukoliko neko ne preuzme svoju rezervisanu ulaznicu u nedelju, ona će biti puštena u prodaju, ali vam to ne možemo garantovati.
Pratite novosti na stranici Putospektive kako biste bili u toku.

 

“Zakotrljaj me oko sveta”

Snežana Radojičić je po struci profesor književnosti, a po vokaciji pisac i putnik na biciklu oko sveta. Pre tri godine otisnula se iz Slovačke, preko Karpata, Balkana, Srednje, Centralne i Južne Azije, Dalekog Istoka stigavši najistočnije do Pekinga, a najsevernije do Sibira. Za tri godine, biciklom je napravila 31000 km, vozila po celom masivu Karpata, prešla preko Kavkaza, pedalirala uz Volgu kroz rusku stepu do poprišta najzanačajnije bitke u istoriji – Volgograda (Staljingrada), stajala na mostu koji zvanično deli Evropu od Azije, sa po jednom nogom na svakom od ta dva kontinenta, prodavala kvas u Čehovljevom mestu rođenja Rusiji, popela se na vrhove kazaškog Alataja, vozila Putem svile kroz Kinu, stajala na Nebeskom mostu najviše zgrade na svetu u Šangaju, vozila Anapruna rutu na nepalskim Himalajima i prešla Thorung-la pass visok 5416 m, pa se spustila u pustinju i izvozila sama kroz Gobi, da bi nakon toga završila u stepama, tajgama i šumama Sibira, vozeći oko Bajkalskog jezera i na ostvru Olhon. U svakoj zemlji ostajala je što je duže mogla, po nekoliko meseci, vozeći kroz sela, sporednim putevima, kampujući gotovo sve vreme i upoznajući lokalne ljude i njihove običaje. Jednom ju je napao kineski farmer, jednom su joj ukrali torbu ispred šatora, jednom se paprika-sprejom odbranila od dvojice potencijalnih lopova. Pa ipak, smatra da je svet dobro i sigurno mesto, mnogo bolje nego što verujemo i nego što nam mediji predstavljaju.

Kako se odlučila da krene i zašto želi da biciklom obilazi svet? Šta joj je najzanimljivije na putovanju i šta najviše pamti? Zašto misli da je za samo putovanje bolje ako je putnik solo, iako je nesumnjivo lepše putovati udvoje ili u grupi? Zašto sebe ne smatra hrabrom već samo opreznom? Kako se čuva u ‘velikom svetu’? Šta radi kada joj nedostaje društvo? Zašto ne želi da stane već namerava da putuje još godinama na isti način?

Kako je učila da se samo jednom odustaje dok se za uspeh bori svaki dan? Šta je motiviše da izdrži kada je najteže, kada je loše volje, kada joj je hladno ili pakleno vruće, kada nema ni onaj minimum od ionako malog budžeta kojim raspolaže, kada ne vidi kraj usponu ispred sebe, niti mesto na kome bi mogla da te noći kampuje, a mrak se uveliko spušta?

Na kraju, kako je uspela da se nakon svega svrti u Pokhari na Nepalu i da pet meseci piše roman, radi čije promocije sad dolazi u Srbiju. Roman za koji je Vasa Pavković, dugogodišnji predsednik NIN-ovog žirija napisao u svojoj recenziji:

„Iz izrazito intimne pozicije, mlade i čudesno odvažne žene, u knjizi Zakotrljaj me oko sveta, Snežana ispisuje rukopis kakav nema prethodnika ni premca ne samo u srpskoj književnosti nego i mnogo, mnogo šire od vidika našeg jezika i književnosti.
Putujući sa Snežanom, u ovoj izuzetnoj knjizi, divimo se njenoj upornosti i čitamo jednu od najneverovatnijih avantura uopšte.”

O svemu tome Snežana će govoriti na Putospektivi #13. Dođite, možda vas njena priča nadahne da i sami odlučite da sledite neki svoj veliki san, ma koliko se on drugima, a i vama činio nedostižnim, ludim, nemogućim.

Snežana Radojičić na Putospektivi

Snežana Radojičić Putospektiva #13

Snežana Radojičić Putospektiva #13

Snežana Radojičić Putospektiva #13

Snežana Radojičić Putospektiva #13

Snežana Radojičić Putospektiva #13