Putospektiva broj deset

Putospektiva broj deset

Ovog meseca pričamo malo više o Srbiji. Zato što se budi proleće i zove vas na piknik ili produženi vikend u prirodi. Nemamo puno slobodnog vremena, a kad vikend dođe, želimo da se odmorimo, a priroda je upravo to – odmor za sva čula. Upoznajmo magične krajeve Srbije kroz Snežaninu priču, a zatim Uroševo iskustvo iz serverne Irske i Belfasta. Dve priče, dva sata (kvalitetnog programa).
I naravno, izložba putničkih fotografija. Poziv i dalje stoji, šaljite nam vaše radove.

Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: 29.03.2014.
Vreme: 19:00h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj deset na fejzbuku

Snežana Trajkov – Uvod u planinarenje

Planinarka Snežana Trajkov će nam pričati kako početi planinariti i zašto pesnik kaže da je „planina za vrlinu a more za greh“. Pokazaće nam fotografije onih predela Srbije i Balkana u kojima turista skoro nikada nema priliku da uživa, i to ne samo planinskih vrhova već i devičanskih kanjona, visoravni neprohodnih od borovnica i cveća, divljih reka, starih zabačenih sela po brdskim vrletima Istočne Srbije…

Snežana Trajkov Putospektiva 10, Snežana Trajkov 10001654_654001121313797_733257334_o

Uroš Janić – Belfast i Severna Irska

Poslednji put kada se Severna Irska često pominjala u ovdašnjim medijima bilo je tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine. To ne treba da čudi, jer vesti iz Severne Irske ne stižu ni na naslovne strane većine medija u ostatku Kraljevstva. Problemi sa kojima se Belfast suočavao tokom prošlosti i sa kojima se i dalje nosi, najčešće bivaju gurani pod tepih. Nasuprot tome, turizam u Severnoj Irskoj nije beznačajan, a shodno veličini države za par dana boravka može se obići i videti svašta. “Svašta” u svom apsolutnom značenju.

U tom smislu, između ostalog, saznaćete: Gde spava Guliver i ko su zapravo Liliputanci, zašto je Titanik potonuo i kako izgledaju dokovi sa kojih je porinut, da li se ljudi u EU mrze lepše i kulturnije nego mi ovde na Balkanu, nakon pada Berlinskog koliko je još zidova u Evropi, kako izgleda “Prolaz divova” (The Giant Causeway) i kako je nastao, da li postoje leprekoni i ako da posle koliko piva, zašto se toranj sa satom naginje na levo, ima li u Belfastu duhova, kakva je dugoročna vremenska prognoza… Digresije su takođe zagarantovane.

Putospektiva 10, Uroš Janić Putospektiva 10, Uroš Janić Putospektiva 10, Uroš Janić

Uroš je na prvoj Putospektivi pričao o svom obilasku Černobilja, te ako niste imali prilike da ga tada slušate, možete pogledati i poslušati njegovu priču na našem youtube kanalu.