Putospektiva broj jedanaest

Putospektiva 11

Dragi Putospektivci, nakon aprilske pauze nastavljamo u punom jeku. Nadamo se da ste lepo proveli sve protekle praznike i da ste spremni za nove avanture.
Dobijamo razglednice i čekamo vaše, bilo sa putovanja ili iz vašeg mesta boravišta. Može i pismo, telegraf, dopisnica…

Ovog meseca tri priče, a za jun vam spremamo iznenađenje. Dve reči: Tomislav Perko. Pratite Putospektiva stranicu i sajt da na vreme saznate više informacija.

Jedanaesta Putospektiva
Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: 10.05.2014.
Vreme: 19:30h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj jedanaest na fejzbuku

Marija Taraba – HomeExchange, razmena stanova/kuća

Da li ste možda gledali film The Holiday? Ako jeste, verovatno ste gledajući pomislili da je razmena luksuzne kuće u Los Anđelosu sa malom kućicom u predgrađu Londona moguća samo u holivudskim filmovima. Međutim, na ovoj Putospektivi saznaćemo kako je razmena stanova ,koji nisu uvek podjednako “kvalitetni” i te kako moguća. O tome će vam pričati Marija Taraba, koja sa svojom porodicom ima iza sebe već 4 razmene, od toga 2 sa stanom u Beogradu , a u očekivanju pete leta 2014. Saznajte sa kim su se razmenili i gde. Koje su prednosti ovakvog vida putovanja i kako najbolje da se i sami aktivirate i postanete razmenjivač- homeexchanger!

Marija Taraba - Homeexchange iskustvo

Marija Taraba – Homeexchange iskustvo


Marija Milovanović – Island, ostrvo vatre i leda

„It`s a pity we don`t whistle at one another like birds – words are misleading.“

Ove reči islandskog Nobelovca univerzalni su princip funkcionisanja njegove bajkovite domovine u kojoj priroda još uvek suvereno vlada a ljudi joj, gle čuda, svojski pomažu u tome.
Dobro došli u zemlju bez vojske, vozova, McDonald’s-a i ostalih fastfudova, bojlera i prezimena.
Zašto Island (ne) pripada (n)i Evropi (n)i Americi i kako je izolovanost uticala na mentalitet Islanđana i njihovu očaravajuću direktnost? Kako izgleda kada u najstarijoj parlamentarnoj demokratiji na svetu građani sami sebi pišu Ustav? Da li je panker-gradonačelnik najsevernije prestonice sveta zgodniji kao džedaj ili drag queen?

Saznajte i zašto se građevinske dozvole ne izdaju za mesta na kojima se veruje da žive vilenjaci, koliko je visoko najviše drvo na Islandu i jedu li Islanđani kitove ili ajkule, ali i kako izgleda spavanje u šatoru na 0 stepeni, putovanje kroz puste predele glečera i vulkana i ispraćanje ledenih bregova, umesto brodova, na okeanski put.

Na kraju , čujte priču koja se krije iza srpskih ikona u najvećoj (luteranskoj) crkvi u Rejkjaviku ali i Islanđanku koja na čistom srpskom peva “Molitvu”…Zvuči pomalo kao cvrkut 🙂

Marija Milovanović - Island

Marija Milovanović – Island


Aleksandar Zdjelar – Tirana u tri dana

Albanija – na geografskoj karti blizu, a u svakom drugom smislu sasvim daleko. Želja za upoznavanjem izbliza bila je jača od predrasuda i negativnih konotacija koje vezujemo za tu zemlju. Želeli smo da proverimo dobar glas da su jedan od najgostoljubljivijih naroda, tako što ćemo provesti nekoliko dana u njenom glavnom gradu. Kako Albanija izgleda posle Envera Hodže, šta sam očekivao a šta doživeo u Tirani, kako mladi i urbani Albanci gledaju na Srbe, i kako smo se proveli sa našim konzulom, saznajte na jedanaestoj Putospektivi.
Mirëseerdhët 🙂

Aleksandar Zdjelar - Tirana

Aleksandar Zdjelar – Tirana