Putospektiva broj osam

Putospektiva 8

Nadamo se da ste lepo proveli novogodišnje praznike i da ste iskoristili slobodno vreme da putujete. Do Avale ili do Tunguzije, nije toliko bitno, samo da se krećete :).

Sledi nam prva Putospektiva u ovoj godini, a osma od početka. Da li znate da ćemo u februaru imati mali jubilej, odnosno prvi rođendan? I mi smo se iznenadili kada smo shvatili da je tako brzo prošlo vreme.

Na ovoj Putospektivi ćemo pričati malo više o Srbiji, ali i o Grenlandu. A ko će nam sve pričati, sledi dalje u tekstu.

Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: 25.01.2014.
Vreme: 19:30h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj osam na fejzbuku

Miroslav Jovanović – Biciklom do mora

Osećaj koji vas obuzima dok pedalate po prelepim predelima naše zemlje je nezamenjiv.
Za razliku od prevoza motornim vozilom, na ovaj način možete osetite svaki miris, čuti svaki zvuk i videti svaki detalj koji nam je Priroda podarila.
Zbog toga više preferiram manje prometne puteve ili offroad ture na koje uglavnom idem sa Freebiking ekipom.
Tura koju bih izvojio je ona do Jadranskog mora i to putevima kojima se ređe ide.
Ovaj putopis, opisan do detalja na sajtu www.dzirafa.info vam može dati sve potrebne informacije ako se odlučite za sličnu ili neku dalju destinaciju. Potrebno je samo da imate jaku volju i dovoljno vremena.

Biciklom do mora


Uroš Matović – Iza zemlje Hiperborejaca

Tokom 2011/2012 boravio sam na Islandu kao volonter Crvenog Krsta. Jedna od želja vodilja koja me je dovela na Island bila je da me povede još dalje, do severnog im suseda – Grenlanda. Želja mi se ostvarila i to ubrzo, a čekajući na aerodromu u Rejkjaviku usled višečasovnog kašnjenje aviona zbog oluje iznad Grenlanda, shvatio sam da sam se uputio u svojevrsnu ledenu divljinu.

Put će mi ipak ostati upamćen ponajviše po prevazilaženju stereotipa koje sam o Grenlandu imao. Biće to priča ne toliko o prirodi najvećeg ostrva na svetu koliko o tome kakav je život na Grenlandu, uz sticanje uvida u društveni aspekt kolonijalnog života na dalekom severu.

Uroš Matović


Zoran Ilić – Autostop kao način života

Zoran Ilić, možda najstariji auto-stoper (74) priča o autostopu, nekad i sad. Nedavno je proslavio 50 godina stopiranja i na osmoj Putospektive će nam pričati kako je sa 22 godine počeo sa stopiranjem, koja je jedina neprijatnost koju je doživeo na tom šestomesečnom putovanju, kakav je bio osećaj prvi put videti more, kuputi prve farmerice, otići prvi put u operu, koristiti moped, kamilu a zatim i magarca za putovanja, provesti prvu noć u zatvoru, prvu noć u bolnici i prvo put stopirati avion.

Čućete kako se prerušio u Albanca i putovao Srbijom, kakav je osećaj putovati traktorom, a zatim i kako ustopirati voz. Iz zahvalnosti svim ljudima dobre volje koji su ga primali u svoj automobil, Zoran nudi besplatnu komfornu četvorokrevetnu sobu u Kruševcu, a i osmokrevetnu u ulcinjskoj Velikoj plaži po ceni od 1 eur na dan. Dođite da čujete nesvakidašnje iskustvo i upoznate ovog interesantnog putnika.

Zoran Ilić