Putospektiva broj dvadesetdva – Treći rođendan

fb cover19
Da, brzo je prošlo. Takoreći, proletelo.
Družimo se već tri godine.
Iako volimo retrospektive, skoncentrisaćemo se ka perspektivi.
Nastavljamo da se družimo, da vam dovodimo goste, da se upoznajemo, inspirišemo… I nadamo se da ćemo jednog dana proslaviti i dvocifren rođendan zajedno.

Dve priče. Dve grupe. Puno država. Sedam momaka. Jedna knjiga. Osam točkova.
Ove stvari nemaju ništa zajedničko, osim nabacanih činjenica u vezi za jednom i drugom priču koje se nikako ne prepliću.

Prva ekipa su četvorica momaka koju su svoju družinu nazvali Ciklobalkan i koji će nam pričati o bajs avanturama kroz komšijske zemlje.
A druga ekipa su dva prijatelja, Aleksandar Kuzmanović i Đorđe Pivnički koji sa svojim urednikom Borisom Maksimovićem dolaze i predstavljaju nam njihov  putopisni roman sa imenom koji se slaže i sa našom filozofijom: “Paket aranžman? Ne, hvala!”. Radi se o putovanjima koja su ova dva prijatelja svaki na svoj način izveli tokom više od 20 godina.
Knjigu ćete moći da kupite na licu mesta po ceni od 600 dinara.

Dvadesetdruga Putospektiva
Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: Subota, 27.2.2016.
Vreme: 19:00h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj dvadesetdva na fejzbuku

Ciklobalkan

Marko, Luka, Aleksandar i Branko su biciklistička družina okupljena u ekipu Ciklobalkan. Nakon prve biciklističke avanture kroz Bosnu, Liku, Kordun, Dalmaciju i Hercegovinu u kojoj su za 13 dana prešli 1000 km, prošle godine odlučili su se za biciklističku turu putevima Nikolae Čaušeskua.

Osnovni cilj prošlogodišnje ekspedicije bio je vožnja uz Transfargasan i Transalpinu, dva puta koje je komunistički diktator napravio tako da presecaju Karpate praveći neverovatne meandre u obliku lakat krivina. Poslednji cilj bio je spustiti se sa Karpata bezbedno u rumunski Banata, a odatle kroz Nacionalni park Đerdap vratiti se u jednom komadu u Republiku Srbiju.

Svratite na Putospektivu i saznajte iz prve ruke, kako je voziti bajs sa 300 mnv na 2000 mnv, kakav je osećaj voziti spust niz, kako ga je Jeremy Clarkson voditelj čuvene emisije Top Gear nazvao, “najboljim putem na svetu”, kako izbeći bliski susret sa medvedom i koji je generalno najbolji način da se upozna jedna zemlja. Videćete kako jedna strast ujedinjuje četiri potpuno različita karaktera, struke i četiri različita načina života, a kroz kratki film koji su nam pripremili imaćemo priliku da jednu njihovu turu i doživimo. Svoj zanimljivi kratki dokumentarni film o poslednjoj turi koju su prošli, snimilo je oštro oko i laka ruka Marka Milovanovića, inače apsolventa FDUa. O svemu ovome, kao i kakvi su planovi za sledeću godinu – osvajanje Švajcarskih Alpi, slušajte i gledajte na Putospektivi 27. februara u Rexu od 19:00 časova.

ciklobalkan 12091408_956474297727936_4321385458208663466_o 12029611_951478988227467_4014460042705217362_o

Paket aranžman? Ne, hvala!

Zbirka putopisa „Paket aranžman? Ne, hvala!“ autora Aleksandra Kuzmanovića i Đorđa Pivničkog nastala je kao rezultat višegodišnjih lutanja dvojice prijatelja koji su odlučili da ukoriče materijal nastao tokom tih putovanja koji je objavljivan i na raznim portalima i blogovima. U knjizi se nalaze putopisi iz cijele Evrope, sa Kanarskih ostrva, iz Južne Afrike, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tajlanda i mnogih drugih mjesta.

–  Sam naziv „Paket aranžman? Ne, hvala!“ govori i našem poimanju putovanja, koja ne vidimo kao prosto konzumerističko zadovoljstvo već kao vrstu duhovnog istraživanja i obogaćivanja. Dugo smo radili na ovoj knjizi, nismo željeli da je izdajemo navrat-nanos, trudili smo se zajedno sa našim urednikom da izvučemo maksimum iz nje i vjerujem da smo to i uspjeli. Ova knjige je kruna višegodišnjeg rada kako na pisanju tekstova tako i na njihovom usklađivanju i drago nam je da je konačno izašla na svjetlost dana – kaže Aleksandar Kuzmanović.

Poseban dio knjige odnosi se na egzil u Južnoafričkoj Republici Đorđa Pivničkog u prvoj polovini devedesetih godina i predstavlja jednu krajnje potresnu sliku zemlje koja se nedugo prije toga oslobodila aparthejda, ali u kojoj je nepovjerenje, nasilje i sveopšta podijeljenost nastavila da caruje. Ako se uzme u obzir da je autor napustio jednu zemlju u raspadu u kojoj su nacionalne podjele počele da cijepaju sve društvene sfere, a pritom nakon 10.000 km došao u drugu u kojoj su rasne tenzije bile na korak od građanskog rata – jasno je o kakvom neponovljivom iskustvu se radi.

20140628_185618 20141201_121910 20150526_100716