Putospektiva broj šesnaest

Putospektiva broj šesnaest

U aprilu nas očekuju dve potpuno različite, a ipak slične priče. Priče o traženju sebe kroz kretanje. Kotrljanje, trčanje, pešaćenje. U bližoj ili ne tako bližoj okolini. A imamo i čast da predstavimo kulminaciju jednog istraživanja sebe i okoline, putopisnu knjigu “Popisivač na točkovima” Nišlije Milana. Knjigu ćete moći kupiti nakon njegove priče po ceni od 300 dinara, a i dobiti posvetu na licu mesta. Radmila nam je pak pripremila kratak i inspirativan film svog istraživanja Malte.

Šesnaesta Putospektiva
Mesto: “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: Subota, 4.4.2015.
Vreme: 19:00h
Ulaz: 100 dinara
Putospektiva broj šesnaest na fejzbuku

Radmila Jeremić: Put na Maltu – povratak k sebi

U srcu Mediterana. Na raskrsnici između Evrope i Afrike, u zemlji snova i vitezova, moj ranac i ja lutamo nasumice ostrvima, isrtažujemo nepoznate predele i uske ulice malteških gradića. Dok udišem drugi vazduh, ležim na suncu i otkrivam nestvarne lepote ranog jutra, potpuno zanemarujem odredište i vraćam se sebi.

Na (n)ovoj Putospektivi pričaću vam kako sam otišla na Maltu a vratila se samoj sebi.
Vidimo se 🙂

Radmila Jeremić - povratak k sebi

Radmila Jeremić – povratak k sebi

Milan Stojiljković – Popisivač na točkovima

Voziti biciklu zа mene znаči slobodа, uživаti u predelimа i prizorimа koji nаs okružuju, zаustаviti se i rаzgovаrаti sа ljudimа, spoznаti mestа i interesovаti se zа predstojeći put, zаustаviti se i slikаti prizor, piti vode sа izvorа ili se, prosto, izvаliti nа zelenu trаvu i iskulirаti onoliko koliko ti je dovoljno. Pri tome ovo je svojevrstаn zdrаv stil životа, psihički se oslobodiš osećаjа nelаgodnosti zbog svih vrstа problemа, а posebno zbog svаkodnevice, mаkаr nа krаtko.

Nаjteže je uzbrdo, pogotovu аko si bez forme, аli je ujedno i prirodа nаjlepšа nа ovаkvim deonicаmа, а posebno je neprocenjiv osećаj kаdа se uzdigneš „iznаd oblаkа“, do nаjviše tаčke, nаkon višečаsovnog pedаlаnjа, preznojаvаnjа i zаdihаnosti. Kаdа osvojiš vrh i pucаš od sreće zbog togа, još više te drmne hormon sreće, jer se dosetiš dа je logično dа sаdа sledi spust. I isto kаo i u životu, nаkon svаkog usponа, sledi pаd, sаmo što smo se mi ovаkvim pаdovimа uvek rаdovаli.

Dvojica biciklista rekreativaca prešla su blizu 1.500 kilometara. Imali su ukupno 12 tura. Anegdote i doživljaje sa tura po južnoj Srbiji, kroz gradove i planinska sela i sa samo nekoliko stanovnika
Zašto biciklizam? Zašto popis? Šta sve može da se vidi u našoj okolini (Južna Srbija)? Kako danas ljudi žive u zabačenim selima? Ovo su samo neka od pitanja čije odgovore ćete saznati na Putospektivi #16.

Milan Stojiljković - Popisivač na točkovima

Milan Stojiljković – Popisivač na točkovima