Putospektiva broj dvadeset osam

Putospektiva 28

Dvedeset osma Putospektiva
Mesto: KC “Rex”, Jevrejska 16, Beograd
Datum: Subota, 9.9.2017.
Vreme: 19:00h
Ulaz: Dž
Facebook event

Svahilisti u Tanzaniji

Putnici ispod znaka za naziv uliceU Muzeju afričke umetnosti se već tri godine organizuju radionice svahilija, jednog od najrasprostranjenijih jezika Afrike. Tri polaznika svahili radionica su nakon godinu dana učenja ovog jezika odlučili da se otisnu u Tanzaniju i testiraju svoje znanje. Pozvali su dve kustoskinje Muzeja afričke umetnosti da im se pridruže i tako je nastala grupa od petoro članova koja se samoorganizovala u cilju što sadržajnijeg i inspirativnijeg iskustva na afričkom tlu.

Nakon dvadeset dana provedenih u Tanzaniji u februaru ove godine, troje putnika, prikazaće iskustva i zapažanja sa svog putovanja na prezentaciji u okviru “Putospektive” i podeliće koliko je znanje lokalnog jezika bilo važno za boravak u Tanzaniji. U svom putopisu, objasniće kako su se snalazili u višemilionskoj metropoli Dar es Salamu, njegovoj dnevnoj vrevi i žezi, prepletu ljudi i saobraćaja, bojama, zvukovima, prašini. Njihova sledeća stanica biće mirniji priobalni grad Tanga, gde otkrivaju Grčku pravoslavnu crkvu i upoznaju sveštenika, rođenog Tanzanijca, koji dočekuje goste raširenih ruku.

Putovanje dalje vodi u unutrašnjost, do gradića Mošija koji leži u podnožju Kilimandžara, na čijim obroncima pripadnici naroda Čaga tradicionalno gaje kafu i banane, ali i na veoma dovitljiv način animiraju radoznale turiste. Kontinentalni deo ovog putopisa završava se u Aruši, središtu „safari groznice“, koje okružuju veliki nacionalni parkovi Serengeti, Tarangire i Ngoro Ngoro. Slediće susret sa ostrvom Zanzibar, gde putnici prvo upoznaju mesto Nungvi oivičeno belim peščanim plažama i ispunjeno bezbrojnim suvenirnicama za turiste. Putovanje se zavšava lutanjem kroz uske ulice starog Stountauna, istorijskog centra grada Zanzibara koji je danas pod zaštitom Uneska kao svetsko kulturno nasleđe.

Govore:
Ivana Vojt, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti i organizatorka „Swahili – jezičkih radionica“
Siniša Trkulja, prostorni planer i učesnik „Swahili – jezičkih radionica“
Borko Milošević, mašinski inženjer i učesnik „Swahili – jezičkih radionica“

Plaže Zanzibara U razgovorima sa Masajima Ulicama Dar es Salama