Utisci sa šeste Putospektive

Putospektiva #6, Davor Rostuhar – Motociklom do Zanzibara

Novembar nam je poseban mesec po mnogo čemu, ali između ostalog i zbog Davora, našeg prvog gosta koji dolazi izvan Srbije.
Davor Rostuhar je mnogim putnicima poznat po svojim ranijim akcijama, a neki su ga tek sada otkrili i imali prilike da čuju uživo priču o putovanjima iz njegovog ugla, ali i da vide prekrasne fotogorafije i filmove iz ugla njegovog objektiva.

Davor Rostuhar

Davor Rostuhar

Davor je profesionalni fotograf i pisac. Izdao je četiri knjige do sad, a na putovanja ide od 2001. godine. Njegove fotografije su prikazivane u raznim novinama, između ostalog i časopisu National Geographic, a poslednja akcija koju je izveo je osmomesečno putovanje motorom od Zagreba do Capetowna po istoku afričkog kontinenta zajedno sa njegovom lepšom polovinom Majom Tanasovski.

U utorak, 19.11. u 18:00 nas je čekao ispred kulturnog centra “Rex” kako bi zajedno tehnički sve uredili da bude spremno za njegovu prezentaciju.

Davor Rostuhar na Putospektivi

Davor Rostuhar na Putospektivi

Vrata Rexa su bila otvorena i publika je pristizala još od 18:15. Interesovanje za njegovo predavanje je bilo veliko, te smo morali da pustimo karte u pretprodaju nedelju dana pre Putospektive kako bi najvernijim posetiocima obezbedili mesto u sali.
Predavanje je počelo desetak minuta nakon planiranog vremena, kada su svi zauzeli svoja mesta i spremno čekali gašenje svetla.

Publika čeka početak predavanja

Publika čeka početak predavanja

Uvodnu reč je vodila Tamara koja je nove posetioce upoznala sa Putospektivom, napomenula da svi sačuvaju svoje karte do kraja predavanja i da se ohrabre i jave kako bi podelili svoje iskustvo sa putovanja, bilo iz Srbije ili iz sveta.

Tamara vam želi dobrodošlicu - Foto: Dejan Danilov

Tamara vam želi dobrodošlicu – Foto: Dejan Danilov

Nakon toga nam se Davor predstavio, zamolio da ugasimo sva svetla i otpočeo priču. Bilo je tu mnoštvo fotografija, filmova, animacija, puno interesantnih iskustava, doživljaja ali i istorijskih i edukativnih informacija. Publika je reagovala na njegove reči i fotografije smehom, sanjivim uzdasima kada su na platnu bili prikazani predivni afrički pejzaži sa kampovanja ili iz vožnje, ali i zabrinutošću i tužnim uzdisajima kada nam je pričao o običaju ubijanja dece u pojedinim plemenima u jugoistočnoj Etiopiji. Pleme odluči da je dete Mingi u par slučaja, a jedan od njih je i taj da detetu izrastu prvo gornji, umesto donji zubići.

Bilo je lepih, ali i potresnih priča

Bilo je lepih, ali i potresnih priča

Maja i Davor su posetili sirotište Mingi dece koja su spašena od ubijanja a kojih je do sada 37 i donirali udruženju ”Omo child” skupljeni novac.

Nakon toga smo slušali o njihovom iskustvu sa Kilimandžara, naporima i problemima sa kojim se pojedinac susreće na putu do vrha, gledali predivne fotografije sa safarija u Serengetiju i na kraju uživali u plažama Zanzibara.

Tokom malo više od dva sata koliko je trajalo Davorovo predavanje, publika je imala prilike da se upozna sa mnogim običajima u Africi, sazna mnoštvo korisnih informacija o putovanju kroz Afriku i uživa u multimedijalnim zapisima jednog profesionalnog fotografa.

Nakon predavanja je Putospektiva želela da nagradi publiku i odštampanu Davorovu forografiju poklonila devojci sa brojem na karti koju je Davor izvukao iz kutijice, a zatim i magnetom za frižider sa Putospektiva logom svim gledaocima koji su imali broj 6 na karti (kao 6. Putospektiva).

Nagrađujemo publiku - Foto: Dejan Danilov

Nagrađujemo publiku – Foto: Dejan Danilov

Hvala Davoru na lepoj i kvalitetno provedenoj večeri i nadamo se da ćemo ga uskoro videti i slušati o nastavku njihovog putovanja od Zanzibara do Južnoafričke republike i hvala vama publiko.

Bravo publiko!

Bravo publiko!

Ostale fotografije možete videti u našoj facebook galeriji.
Naredna Putospekiva je zakazana za 21.12. 2013., a za više informacija, pratite našu stranicu na facebooku i naš sajt.

Srećan put i vidimo se uskoro!

Posted in Putospektiva
Utisci za prethodnih Putospektiva